Søg
Close this search box.


 
v. Bjørn Førde, AFSer 1966-67
 
Referat af mødet i AFS huset 24. april 2018

 
Af Marie Tøstesen

Bjørn Førde delte sine mangeårige erfaringer inden for ulandsbistand med os.
Han understregede, at det er så vigtig at være ærlig omkring, hvor svært det er at få succes i udviklingsprojekter på den lange bane. Hvis bare 20% lykkes, er det fint!
Det er et skrøbeligt arbejde, hvor man aldrig er alene. Der er altid mange involverede: organisationer, lokale interesser, medierne etc.
Bjørn gik ind på 2 søjler: ”libertytænkningen” kontra ”danmarksindsamlingen”.

Ejersbo var en skønlitterær forfatter med de dermed forbundne friheder, ved dramatiseringen kom et ”salgskatalog” ind over med sex, vold etc., man gik fra litteratur til virkelighed. Care og Folkekirkens Nødhjælp siger:” Sådan var det i 80erne. I dag laver vi ikke fejl.” Begge dele er ikke rigtigt!

Bjørn Førde

Mange frivillige har reageret på Liberty. De fleste genkender ikke forholdene. Det er dog altid relevant at spørge sig selv: Var vi gode nok?
Danmarksindsamlingen er ikke fiktion, men det er vigtigere, hvordan man samler penge ind, end hvor meget. Indsamlingen handler kun om en halv procent af den samlede investering i udviklingsarbejde!

Alle billederne viser sorte modtagere og hvide givere! Der mangler reel information om langsigtede sammenhænge.

• Starten på bistand kom i 60erne. USA søgte at bekæmpe udbredelsen af kommunismen og at underminere kolonimagternes magt. I Danmark delte Socialdemokratiet og fagforeningerne idealer om at positionere sig ude i verden som den gode samarbejdspartner med demokratisk troværdighed. Vi bør i dag droppe naiviteten og lukke den traditionelle bistandsmodel til fordel for at indgå i arbejde omkring globale emner som klima, migration, vand etc. og tænke det ind som et politisk instrument.

• I starten var det udsendte personale båret af en ild og inspiration. De udsendte blev positivt modtaget. Efterhånden kom forundersøgelser og partnerskaber til. Professionaliseringen er under en stadig udvikling.

• Men jo mere professionalisering, jo dårligere udbytte, fordi projekterne ender som en del af en politisk kamp. Det er svært at finde en politisk ramme, der mangler politikere, der kan definere en god sag, som alle accepterer. Der kræves politikere, der tør tage teten omkring den retning, vort land skal tage! Danmark bør samle sig omkring de globale udfordringer, droppe indsamling af penge, fokusere på ideer og begejstring, lytte til de, der ved noget. Der er brug for nytænkt mobilisering med deltagelse af ansigter og stemmer fra samarbejdslandene!

Læs mere om Førde 4 Dialogue

 

Med udgangspunkt i tv-serien ’Liberty’ inviterer vi til aftenmøde, hvor
Bjørn Førde, AFSer 1966-67, Delaware, USA fortæller om

Myter og realiteter om dansk udviklingssamarbejde

Mødet finder sted tirsdag den 24. april 2018 kl 19.15-21 i AFS Huset, Nordre Fasanvej 111, 2000 Frederiksberg.

Bjørn Førde

Bjørn Førde startede i Mellemfolkeligt Samvirke i 1975. Som medarbejder i oplysnings-afdelingen rejste han første gang rundt og besøgte udsendte frivillige i 1980; i starten af 90’erne var han landekoordinator i Zimbabwe; og i årene 1995-2002 var han generalsekretær for MS.

Derefter var han chef for FN i Botswana, og senere direktør for UNDPs Oslo Governance Centre. I årene 2011-16 var han direktør for Institut for Flerpartisamarbejde, etableret af Folketinget i 2010.

Vil du deltage? Der er 20 pladser. Tilmeldingsfrist udløbet

Læs mere om Førde 4 Dialogue

Venlig hilsen
Bestyrelsen for AFS Alumni DK
Kirsten M. Anttila,

På foto til højre ses Bjørns datter Thea med barn på ryggen, sammen med sin bedste ven Luca, som Bjørn i øvrigt besøger i Zimbabwe om en uges tid.