Søg
Close this search box.

 
 
Lokalet summede ….

Af Nikolaj Schomacker (Bolivia 1986)
For enden af Sankt Jørgens Sø, i restaurant Cassiopeia, mødtes små 50 mennesker, der alle havde en ting til fælles – alle har været involveret i AFS, enten som udvekslingsstudent, som værtsfamilie, som ansat eller som frivillig. For mange var det en kombination af flere ting.

1966 Steen Rabing Christensen, 1966 Hans Schiønnemann

1976 Lars Clausen, 1976 Ib Lynggaard, 1956 Paul Verner Skærved

1986 Anne Marie Andersen, 1986 Dorte Østergård Thomsen, 1986 Susan Holm

1986 Marc Jørgensen, 1986 Christian Dinesen

Årsagen til denne forsamling, lørdag formiddag d. 29. oktober, skyldtes at AFS Alumni ønskede at fejre alle dem, som i år er jubilar. Det kunne være 10 år og helt op til 60 år. Så det var ikke helt ubetydelige fortællinger, der gemte sig i de fremmødtes erindringer.

Gensynsglæde
Allerede ved velkomsten, som fandt sted i underetagen, i et hjørne af selve Planetariet, stod det lysende klart – dagen ville byde på mange historier og en masse snak.
Nogen havde ikke set hinanden siden de selv havde været afsted som udvekslingsstudenter, andre siden de stoppede som frivillige i AFS. Og lokalet summede af lige netop den stemning, som er til stede når gamle bekendtskaber mødes efter flere års adskillelse. Det er en stemning, der er svær at beskrive med ord – den skal opleves.
Da velkomsten og den værste gensynsglæde var vel overstået, gik vi op i restauranten, hvor der var gjort klar til Brunch. Der var etableret fem borde, som var inddelt i årgange. Da årgang 1986 var repræsenteret i stor stil, var de inddelt over tre borde.

Festtalerne
Fra Jubilæumsudvalget takkede Kirsten M. Anttila (USA 1956), alle fremmødte. Da to af festtalerne havde meldt afbud, opfordrede hun til, at andre kunne tage ordet hvis de havde noget på hjerte. Det var der så flere der benyttede sig af. Men før dette indviede Paul Verner Skærved (USA 1956), talerrækken. Han fortalte bl.a. om, hvordan hans skolelærer havde opfordret ham til at tage ud at rejse med AFS. Anden taler var Regitze Meyer (USA 1966), som malerisk fortalte om en flyvetur til Las Vegas. Helge Nørrungs tale (USA 1966), handlede om det at tage afsted i en politisk anspændt tid.
Fra udvekslingshistorier til en historie om livet mange år efter udvekslingsåret, kom Beate Ørskov (USA 1968) med. Da hun var ansat på AFS kontoret, fik hun en opringning fra en gammel AFS ven, der var i Danmark og ønskede at mødes med hende. Det var som om tiden havde stået stille, ”vi snakkede bare, som vi altid havde gjort”, fortalte Beate. Taler nummer fem handlede om livet som frivillig. Det var Peter Henriksen (Spanien 1986), der indviede os i, hvor meget mere et udvekslingsår er, end bare det år vi er afsted eller er værtsfamilie. Sidste tale tog Hanne Hougaard Led (Brasilien 1986), og omhandlede en historie om, hvordan hun havnede i skolens kor.
Undervejs og ind i mellem de mange taler, var der en lystig summen og udviklinger af adresser og mobil nr. Flere byttede plads og bord for også at kunne nå at tale med alle de andre, som de også kendte, men ikke havde set i mange år. Cassiopeia emmede af den ingrediens, der vel bedst kan beskrives som gensynsglæde.
Da programmet var slut og de mange årgange forlod forsamlingen, var det med en følelsen af, at vi lige havde været sammen med nogle mennesker vi i den grad har en samhørighed og et ubeskriveligt fællesskab med, trods vi ikke har set hinanden i en menneskealder.

Fortsatte i byen
En gruppe på små 15-20 mennesker fortsatte videre ud i det Københavnske natteliv. Referatet herfra vil ganske enkelt fylde for meget, men der blev fortalt gamle historier om alt – om skoleuniformer i Sydamerika, om hvordan vi som frivillige gennemførte alt lige fra udveksling til fundraising, og om hvordan vores AFS oplevelse konstant påvirker den måde vi i dag både tænker og handler. Det er ganske enkelt en gave.

 
Årgangsjubilæet er afsluttet

Det var en rigtig hyggelig og festlig dag!

Ved Årgangsjubilæet var Paul Verner Skærved ’56 festtaler, og følgende talere fremførte spontane, festlige indlæg: Regitze Meyer ’66, Beate Ørskov Nielsen ’ 68, Peter Henriksen ’86, Hanne Hougaard Led ’86, Helge Nørrung ’66.
Kirsten M. Anttila ’56 åbnede Årgangsjubilæet, Nikolaj Schomacker ’86 var toastmaster og Niels Mikkelsen ’67 lukkede.
Fotos: Bjarne Juul og Klaus Faartoft

 
 

1956 Bente Spang Hedegaard, 1956,Ole Askehave, 1956 Kirsten Hergaard, 1955 Aase Klausen, 1956 Kirsten M. Anttila, 1955 Inge Birkholm