Søg
Close this search box.

Besøg i Vor Frue Kirke/Domkirken, København, 31. januar 2024

Vores vært denne gang var sognepræst gennem 15 år Eva-Maria Schwarz ’82 USA. En inspirerende formidler som tog imod vores gruppe på denne blæsende sidste dag i januar.

Eva-Maria introducerede os til kirkens historie, fra den første kirke stod klar til indvielse omkring 1200 og frem til den nuværende fjerde kirkebygning, opført i klassicistisk stil under ledelse af arkitekten C.F. Hansen. I slutningen af besøget kom vi en tur i kælderen under kirken, hvor vi kunne se ruinerne af den gotiske Maria-kirke fra 1320. Spændende at stå på det, der svarede til gadeniveauet i København for 700 år siden.

Vi gik rundt i kirken og fik beskrevet Bertil Thorvaldsens arbejde med udsmykningen af kirken, fra hans berømte og meget kopierede Kristusfigur til de 12 disciple, der står på hver side i kirkeskibet.

I løbet af besøget fortalte Eva-Maria meget engageret og ikke uden humor om kirkens arbejde, som besår af meget mere end den traditionelle Højmesse om søndagen og de kendte kirkelige handlinger. Således gør kirken meget for byens hjemløse, som alle hører til denne kirke. Der er tilknyttet en socialrådgiver, og kirken har et værested på Nørrebro, hvor mange dagligt får et måltid mad og mulighed for hjælp eller en samtale.

Interessant var det også, at der er ganske få begravelser i kirkerne i Indre By. Der er ingen plejehjem og der bor ikke mange gamle. Det betyder ikke at kirkens personale ligger på den lade side, meget tyder på at man lader sig inspirere af andres initiativer eller at der er rum for at tage egne ideer op til afprøvelse.

Musikken er også vigtig i Domkirken, som ofte afholder koncerter, se: Koncerter | Vor Frue Kirke – Københavns Domkirke, og fra øverste pulpitur lyder stemmerne fra Københavns Drengekor, der har haft fast plads i kirken siden 1959 til korkoncerter fredag aften i sæsonen samt ved højmesserne og ved vesperne.

Eva-Marias eget ”speciale” er de sorggrupper, som har været i gang på hendes initiativ i 12 år. Dertil afholder kirken Sorg-gudstjenester en gang om måneden. Succesen med dette har Eva-Maria nu videreført til et nyt niveau, hvor de, der bliver tilbudt en sorggruppe har været udsat for alvorlige hændelser som mord, ulykker eller voldsomme dødsfald.

Til sidst bød Eva-Maria på kaffe/te og brød.

Vi siger tak til Eva-Maria og håber på at få mulighed for et besøg i tårnet, noget vi ikke nåede denne gang.

20240131 185134

Invitationen

Vi starter det nye AFS Alumni år med et aftenmøde i Vor Frue Kirke, København d. 31. januar 2024 fra kl. 18 – 20.

Eva-Maria Schwarz, som var i Iowa, USA i 1981-82 med AFS og har været sognepræst i Vor Frue Kirke, Københavns domkirke i snart 15 år, viser rundt og fortæller om Vor Frue Kirke, sit arbejde der og hvad det er betydet for hende, at være afsted med AFS. Der vil blive serveret te, kaffe og en småkage undervejs. 

Prisen for ikke-medlemmer er 50 kr. Indbetal venligst senest mandag d. 22. januar 2024 med MobilePay til 24906. Husk at anføre dit navn + Vor Frue Kirke.

Vi mødes foran hovedindgangen til kirken, Nørregade 8 kl. 18.

Tilmelding senest 24. januar 2024