Dagen bekræftede, hvor privilegerede vi havde været

Af Peter Zeuthen ’67, AFS 50 års jubilar
Vi kom fra alle verdenshjørner for at gense og genopleve hinanden 50 år efter vort livs store oplevelse.

Der blev kigget godt på navneskiltene, smilet og givet mange gensynskram og -klap på skulderen ved den flotte frokostfest

Peter Zeuthen, 1967

Her var vi efter så mange år igen sammen -vi kom fra meget forskellig hjemlig baggrund, blev stuvet ombord i et traditionsrigt AFS-skib ganske langt fra Danmark, og i 10 dage var vi det danske AFS 1966-67 hold.

Minderne om overfarten kom op til overfladen under den livlige snak omkring jubilæumsbordene, og vi havde alle vidt forskellige oplevelser “ovre i Amerika”.
Året efter blev venskaber skabt og genopfrisket på hjemrejsen, og mange har vi ikke set hinanden i 50 år, men vi følte alle, at vi havde noget stort til fælles.

Alle var enig i, at det var vort livs store oplevelse og én, som har præget os for livet, og hvor den enkeltes udvikling var med til at forme det videre liv.

Visse hærdede 50-årsjubilarer fortsatte samværet til sidst på aftenen, hvor vi skiltes, gik hver til sit og var en god oplevelse rigere.
Ses vi mon igen? Ja, hvis vi står ved vor snak, om at ses igen om et par år, så ses vi igen.

Vor korte dag sammen bekræftede, hvor privilegerede vi havde været, hvor meget vor fælles oplevelse dengang stadigt binder os, vore familier og ungdomsvenner I Amerika sammen trods vore vidt forskellige livsbaner, og vi har gjort – og gør fortsat – vort til at efterleve AFS-mottoet fra dengang:

Walk together, talk together,
all ye peoples of the earth;
then and only then
shall ye have peace.”

 
 
Festtalerne

Anna Malena Gilston,1992
Lis Bastian, 1987

 

“Man bliver tvunget til at danne sig en identitet og et selvbillede som er adskilt fra dem, man er omgivet af og som ikke er indforstået eller selvfølgelig.”

Læs Lis’ tale her

 

Niels Mikkelsen, 1967
Else Johansen Schultz, 1957

 

“I Lanesboro samledes vi ofte nogle piger til pyjamas- parties specielt omkring valgaftener med Heppen på Eisenhower til præsident”

Læs Elses tale her

 
 
 

 
Intet er skørt eller forkert Det er bare anderledes

Af Bende Gronemann ’77

AFS har på flere måder bragt min familie og mig mange fantastiske og uforglemmelige oplevelser.
Jeg er selv årgang ’77, begge døtre har været AFS udvekslingsstudenter i hhv. ’99 og’03, og vi var værtsfamilie i 2003 for en ung brasilianer.

Jeg har i flere perioder været aktiv i AFS, så der skulle ingen tænkepause til, da jeg en aften blev kontaktet, om jeg havde lyst til at deltage i AFS Alumni jubilæumsarrangementet?
Desværre var der kun tre deltagere fra årgang 1977. Jeg var spændt på, om jeg kendte de to andre fra mit hold, men det gjorde jeg ikke. Dette betød egentlig ikke så meget.

Den helt specielle AFS – ånd (en naturlig nysgerrighed og interesse) tog hurtigt over. Vi udvekslede på skift oplevelser fra vores AFS ophold. Mange af vores oplevelser var ens (homecoming, Prom, etc.), men der var også forskelle. Andre ting var helt glemt og blev først husket, da emnet tilfældigt blev bragt på banen: Vores fælles modstand mod at barbere ben, gå med bh, date m.m.

Medens vi spiste brunch fortalte 4 andre jubilarer om deres år som udvekslingsstudent: 4 meget forskellige historier, hvor 3 havde været i USA og én i Letland. Deres fortællinger var spændende, sjove og til tider rørende, men også med alvor. Et udvekslingsår rummer jo mange forskellige facetter.

Jeg hæftede mig bl.a. ved, at enkelte fortalte, at deres AFS ophold havde lært dem, at intet er skørt/forkert. Det er bare anderledes. Denne tilgang til livet, tror jeg mange AFSere har. Uanset hvor “uproblematisk” et AFS – ophold er, så er der flere følelsesmæssige ting, som kendetegner et udvekslingsforløb. For mit eget vedkommende blev jeg – især i starten af mit ophold – overvældet af en følelse af ’ensomhed’ – en helt ukendt oplevelse. Et udvekslingsår kan således også give “hår på brystet” og en robusthed, som man har stor gavn af hele livet.
Pludselig var de tre timer gået. Tiden var fløjet af sted. Det havde været et hyggeligt arrangement, som efterfølgende gav anledning til mange refleksioner over, hvilken betydning et AFS udvekslingsår kan have.
 
 
 
Ryndam-evaluation 1967

Fra Komite Østerbros medlemsblad ’Omicron’, september 1967

Af Ivar Schacke ’58.
Medlem af komite Østerbro og bestyrelsen, var tidligere i år chaperone for ’67 WP-erne, på deres tur hjem over Atlanten i dagene 22. juli – 1. august. Læs Ivars evaluering her
 
 
 
 
 
 

Remember to give as well as to take

Kirsten M. Anttila, 1956 byder velkommen
Kirsten M. Anttila sluttede sin velkomst til jubilarerne ved AFS Alumni DKs årgangsjubilæum 28.10.2017 med at citere afslutningen på Stephen Galattis nyhedsbrev til AFS stipendiaterne i USA, september 1955.
 

Pieces of good advice
‘While you are here, you represent your own country. To a great extent people will judge your country on what they see in you.

Please don’t let this frighten you, though. Be natural. Be yourself, Be friendly.

But from time to time, remember that the impression you are making has an added importance this year…

 
 
 
 

 
 

 

 

AFS Reunion, Syracuse 1956 Kirsten M. Anttila og Stephen Galatti
Remember to give as well as to take. This often means giving up something you may want, just as the people around you are giving up some things for your sake.

Don’t volunteer a lot of comparisons yourself. Give yourself time to see the whole picture before judging any situation. Try to see the ‘why’ behind things: often your opinion will change when you do.’

 
 
Fotos fra dagen

Fotos: Klaus Faartoft, AFSer

Send en email til og bed om adgang til fotos i DropBox. Webmaster sender dig så et link, som giver dig adgang til fotoene.

Thomas Skytte Pedersen 1987, Katja Levin 1987

Jan Harding Sørensen 1967, Marianne Jensen 1967

Anne Rosager 1992

Bjarke Meyenburg 2007

Helle Blomquist 1967
Amalie Ferdinand 1997
Mette Godsk Büker 1987, Carsten Engdal Pedersen 1987

 

Glassalen, før gæsterne ankommer
Kuvert med bordpynt

 

________________________________
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

AFS årgangsjubilæum 2017

Lørdag den 28. oktober 2017 kl. 12.00 – 15.00


11. aug 2017
 
Kære AFS jubilar
Sidste frist for tilmelding til årgangsjubilæet er nu fredag den 15. september!!! Vi håber rigtig mange kan deltage og ser frem til at fejre jer i oktober.
 
Med AFS hilsen
Jubilæumsgruppen/AFS Alumni DK

 
 

Kære AFS jubilar
Tiden går, klokken slår, hvem er jubilar i år?

Vi indbyder returnees, som har jubilæum i 2017 samt andre med tilknytning til AFS, til vores bruncharrangement på:

Restaurant Julian – Nationalmuseet
Ny Vestergade 10, 1471 København K

Vi har fået et fint tilbud på en brunch buffet til 295,- kr. inkl. velkomstdrink, juice, kaffe/te m.m. dog ekskl. vin/øl.

Har du lyst til at deltage, så tilmeld dig ved at klikke på nedenstående tilmeldingslink senest 15. september. Vi vil godt bede om, at du betaler ved samme lejlighed. Anvisninger herpå fremgår af tilmeldingsskemaet.

Udover AFS Alumni DKs formand, Niels Mikkelsen, årgang ’67 – 50 års jubilar, har yderligere tre AFS jubilarer givet tilsagn om at sige et par ord: Anna Malena Gilston ’92 – 25 års jubilar, Lis Bastian ’77 – 40 års jubilar, samt Else Johansen Schultz ’57 – 60 års jubilar. Vi glæder os til at mødes med rigtig mange lørdag den 28. oktober. Naturligvis er der intet i vejen for at fortsætte festen ude i byen efterfølgende.

For de af jer, der bor uden for hovedstadsområdet og gerne vil overnatte, tilbyder vi overnatning hos nogle af medlemmerne af AFS Alumni DK i Københavnsområdet.

Med AFS hilsen

Jubilæumsgruppen/AFS Alumni DK Klik her for Tilmelding

’Vi higer og søger AFS jubilarer’…
men ikke alle er fundet!! Hvis du kender nogen fra din egen eller andre årgange, hvor jubilæumsårstallet er angivet i ballonerne ovenfor, så videresend endelig denne invitation ?

I perioden 1949 – 1990 brugte AFS hjemkomståret som årgangsbetegnelse, men fra 1990 og frem sendeåret. For værtsfamilier og andre med tilknytning til AFS gælder startåret. Er du i tvivl, er du alligevel velkommen.

 

 

 

 

 

 
28. oktober 2017 Invitation til Årgangsjubilæum 2017

Kære AFS jubilarer i 2017
Sæt X i kalenderen ud for den 28. oktober 2017
Læs mere her


Fra Årgangsjubilæum 2016