Søg
Close this search box.

 
 
Civilsamfundets rolle – frivillige i aktion

Rapport fra Aftenmøde i Huset 15. februar 2017

Af Birte Holm Sørensen. Fotos Klaus Faartoft
12 AFS Alumni medlemmer blev budt velkomne først af My, som indledte med at fortælle, at hun kendte Ida fra Pigegarden, som de begge er medlemmer af!

Ida Bjørn Jensen
My byder velkommen

Ida var AFS’er i Ungarn, men er vokset op i en AFS værtefamilie, som havde den første udvekslings- student, da Ida var 10 år – og har haft mange siden enten helårs eller som mellemstation i forbindelse med flytninger.
Ida voksede op et sted, hvor den eneste under- holdning var håndbold; så de lavede en koncert forening; det førte senere til festival deltagelse og en uddannelse i Music Management. Derefter blev Ida ‘booker’ i huset – og nu er hun ansat (booker er den der bestemmer, hvem der kommer og spiller, og som har styr på aftalerne).

Huset var oprindeligt en værktøjsfabrik, som var lukket og blev besat sidst i 60erne; senere blev den overtaget af Københavns kommune.

Huset rummer 4.500 kvadratmeter i fire etager i tre bygninger – samt det løse i form af mellemetager. Det drives under Københavns Kommune, og har en lille administration samt en stor skare af frivillige. De frivillige kommer hovedsageligt for at deltage i Husets sociale liv, lære at stå i bar, være hjælper på teaterscenen, drive jazz cafe, passe biograf, etc. Huset har et samarbejde med Det Internationale hus og har mange udenlandske studerende som frivillige, således at det også er et internationalt miljø!
Man spænder også bredt aldersmæssigt, idet Jazz Cafeen drives af ældre frivillige – incl. Tove som vi mødte.

Lyrik Cafeen

Vi startede i kælderen, hvor Lyrik cafeen holder til. Der er nu Lyrik, Poetry slam, stand up og lignende.
Derefter gik vi op i Musik cafeen hvor Tøsedrengene og næsten alle de musikere, vi hører, er startet med at spille.

Musik Cafeen

Nede i Biografen sad vi i de mange forskellige polstrede stole, som må være fundet på loppetorve! Biografen stiler efter at blive den sidste biograf i Danmark som viser film på rulle – men de kan også det digitale! Også den drives af frivillige. Her kan man lære at være filmfremviser. Der vises specielle og smalle film. Biografen lejes ud til ambassader, firmaer og mindre foreninger. Prisen efter formåen, således at firmaer og ambassader betaler, hvad det koster og andre det, de formår!

Udsmykning på trappe
Udsmykning på trappe

Husets Biograf viser hver måned filmen The Room, som de mener er kult, fordi det er den dårligste film, der findes!! De viser også – eller udfører også Big Labowski drink-a-long!!

Nedenunder ligger Jazz Cafeen som styres med hård hånd af Tove, en smart, ældre frivillig. De var ved at gøre klar til aftenens arrangement.

I stueetagen ligger Bastard cafe, hvor flere 100 hver aften spiller brætspil.

Sidst gik vi over i det, der tidligere var Spisehuset. Her har, efter at Spisehuset lukkede, været gourmet restaurant, Goth natklub, Restauranten Rub og Stub, samt en efterfølger drevet af Dansk Flygtningehjælp. Lige nu venter Huset spændt på, hvem der næste gang overtager køkken og lokaler!

Niels og Ida

Generelt om Huset må man sige, at det er rummeligt og spænder bredt. Huset har en kommunikations-medarbejder og er aktiv på de sociale medier (Facebook, Twitter, Instagram). Huset er en smelte-digel, hvor der er plads til alle typer.

For at styre stedet skal man være rummelig, men også have organisationstalent.

Aftenen sluttedes af med formand Niels’ begejstrede tale, han overrakte vinen og et års medlemskab til AFS Alumni.

Læs mere om Det internationale Hus
 
 

Onsdag 15. februar kl. 19-21 Besøg i Huset-KBH
– tidligere kendt som Huset i Magstræde


Ida Bjørn Jensen

AFS’er 1994/95 Ungarn
Systemkoordinator

Huset har været et kulturelt knudepunkt siden 1970 og har alle dage været båret af frivillige og det man i dag kalder co-creation. Endnu engang trækker vi på en gammel AFS’er Ida B Jensen for at høre, hvilke erfaringer og hvilken inspiration, hun har hentet fra sin AFS-tid, og hvordan hun udlever det professionelt i dag. Ida vil fortælle om sine erfaringer med frivillige, kreative kræfter, hvordan Huset administreres og vil give os en rundtur, mens hun fortæller om stedets mere end 40-årige historie. Mere info følger, men reservér datoen nu, det bliver både hyggeligt og lærerigt…Læs mere om Huset-KBH