Søg
Close this search box.

Husker du oliekrisen i 1973?

Rapport fra mødet

Af Klaus Faartoft, formand

Poul Nielson medbragte lysbilleder til at illustrere sit udvekslingsophold på Long Island udfor Manhattan. Han vandt sammen med en klassekammerat en debattør-konkurrence, og det er givetvis kommet ham til gode i hans voksne liv. Hans værtsbror blev senere en verdensberømt dirigent. Og Poul selv blev også – om end ikke verdensberømt – så dog internationalt kendt på højt niveau og med tætte kontakter i cirkler, som borgere, som de er flest, ikke har indsigt i.

Der er meget at skrive om fra Poul Nielsons vej fra tanken om at uddanne sig som maskinarbejder til slutposten som EU-kommissær.

Poul fortalte om sin vej ind i det danske, politiske system, om at blive valgt ind i Folketinget i flere omgange, og sin jobsituation de gange, hvor han ikke blev genvalgt. Han startede i Ringkøbingkredsen og var i mange år efterfølgende opstillet i Fredericia. Det beskriver han i sine erindringer En hel Nielson. En efterfølger hertil er i tankerne, men ikke skrevet.

Invitationen

Og de mange politiske stridigheder og forhandlinger mellem danske politikere, der gennem 70-erne bragte os ud af vanskelighederne.

Vores gæst ved aftenmødet i april husker oliekrisen og energiforhandlinger særlig tydeligt. Han var energiminister i slutningen af 70-erne. Det er det tidligere folketingsmedlem, energiminister, udviklingsminister og EU-kommissær Poul Nielson. Og så var han også AFS’er i New York i USA i 1960-61

Poul Nielson vil på mødet fortælle om sin tid som politiker, ikke mindst årene som energiminister, hvor en af hans væsentligste opgaver – og sejre, var at forhandle aftalen mellem staten og Mærsk Mckinney Møller om vilkårene i Nordsøen. Der kan trækkes både sammenlignelige tråde og uligheder mellem olie- og energikrisen i 70-erne og nutidens vanskeligheder med at skaffe tilstrækkelig energi efter Putins invasion i Ukraine.

Poul Nielson vil også bringe os tilbage til USA i begyndelsen af 60’erne, som var et ganske anderledes samfund i forhold til det nuværende opsplittede USA.

Mødet med Poul Nielson i AFS Alumni holdes onsdag den 19. april kl 19:30 i Frivillighuset, Rustenborgvej 2A, 2800 Kgs.  Lyngby.

Du kan parkere meget tæt på – og uden tidsrestriktioner og uden betaling! Mødested er markeret på kortet til højre med pil. Parkering er markeret i cirkel 1 og 2.

Kommer du til aftenmødet med offentlig transport, så er den letteste vej at stå af på Lyngby Station og gå i 12-15 minutter. Du kan evt. fortsætte rejsen med bus 184  og stå af ved Lyngby Kirke.

Med venlig hilsen

Bestyrelsen

 

Der kan parkeres meget tæt på - og uden tidsrestriktioner og uden betaling! Mødested er markeret på kortet til højre med pil. Parkering er markeret i cirkel 1 og 2